+38 (097) 243-01-23
Записатися

Чи шкідлива лазерна епіляція?

Лазерна епіляція будь-якої ділянки тіла - абсолютно безпечна! Навколо епіляції лазером побутує багато міфів: що вона може викликати опіки, негативно впливати на шкіру і навіть внутрішні органи. Жодне з цих тверджень не має реальних підстав. Сучасні надточні лазери діють лише на волосяний фолікул, не пошкоджуючи шкіру навколо нього, тому не можуть викликати опіки чи інші пошкодження шкіри.

Глибина проникнення лазера всього 1-4 мм і його дія повністю спрямована на меланін, що міститься у волосині, тому лазерна епіляція жодним чином не може впливати на внутрішні органи.

Який результат після першої лазерної епіляції?

Хочемо доразу означити, що після першого сеансу лазерної епіляції неможливо отримати ідеально гладеньку шкіру. Річ у тому, що волосся на тілі росте нерівномірно і неодночасно, саме тому за один сеанс лазер може зруйнувати до 30% активних волосяних цибулин. Після лазерної епіляції волоски відмирають поступово. Вони повністю відростають й, не отримуючи живлення від волосяної цибулини, випадають.

Саме тому побачити та оцінити ефект від першої процедури лазерної епіляції можна буде через 2-3 тижні, коли відмерлі волосинки вже випали, а ті, що знаходилися у сплячих фолікулах, ще не відросли.

 

Чи є опіки після лазерної епіляції?

За умови правильного використання апарату для лазерної епіляції - термічні опіки абсолютно виключені! Саме тому процедуру видалення волосся лазером має проводити лікар-косметолог з відповідною освітою. Другий важливий фактор - це дотримання пацієнтом умов підготовки до сеансу. Скажімо, свіжа засмага може стати причиною додаткового термічного травмування шкіри. Також, лікарі-косметологи зазначають, що необхідно утриматись від відвідування солярію чи відпочинку на сонці протягом наступних 2 тижнів після процедури і 2 тижні до, оскільки шкіра залишається чутливою. 

Варто також зазначити, що сучасні апарати лазерної епіляції мають додаткову систему охолодження шкіри, яка направлена саме на запобігання можливим опікам.

На скільки вистачає лазерної епіляції?

Після проходження повного курсу лазерної епіляції результат збережеться на кілька років. Потім волосся скоріше за все з'явитися знову, але волосинки будуть набагато світлішими та тоншими, й в значно меншій кількості - приблизно 40% від початкового обсягу. Тривалість залежить від стану вашого здоров'я, індивідуальних особливостей росту волосся та, великою мірою, від зміни гормонального фону. На повторну появу волосся може впливати лікування певними препаратами, вагітність, ендокринні захворювання. Після основного курсу з 8-15 процедур (кількість сеансів завжди підбирається індивідуально), лікарі-косметологи пропонують повторну обробку лазером після появи нового волосся раз на 6-12 місяців, залежно від потреби. 

Чи можна робити лазерну епіляцію під час місячних?

Менструація не є протипоказанням для проведення лазерної епіляції. Насправді все залежить виключно від того, як жінка переносить критичні дні та чи приносять вони їй сильний дискомфорт. Також варто врахувати, що у багатьох жінок під час місячних підвищується чутливість шкіри та знижується больовий поріг. Саме тому радимо перед проведенням сеансу лазерної епіляції обговорити це питання з лікарем-косметологом.

З якого віку можна робити лазерну епіляцію?

В клініці “ЛеоДерм” лазерна епіляція проводиться клієнтам, яким виповнилось 18 років. Медичних протипоказань для проведення процедури у більш ранньому віці немає, тому, якщо ви не досягли повноліття, але хочете пройти курс лазерної епіляції, необхідна письмова згода від батьків або опікунів.

Чи можлива лазерна епіляція під час вагітності?

Вагітність та годування грудьми належать до списку тимчасових протипоказань для лазерної епіляції. І хоча негативних наслідків впливу лазера на організм не виявлено, лікарі рекомендують вагітним утриматись від додаткових навантажень та сторонніх впливів.

Чи можна брити волосся після лазерної епіляції?

Насправді стара-добра бритва, це єдиний рекомендований спосіб боротьби з відрослим волоссям після лазерної епіляції. Лікарі-косметологи категорично забороняють у період між сеансами використовувати депілятор, епіляцію воском чи шугаринг. Це може травмувати шкіру.  Зверніть увагу, що волоски, які залишились на тілі після обробки лазером видаляти не потрібно. Через деякий час вони випадуть самі.

Чи потрібно бритись перед лазерною епіляцією?

Для того, щоб лазерна епіляція пройшла максимально продуктивно і видалила більше волосся за один сеанс, потрібно поголити зону впливу. Потрібно голити зону впливу мінімум за 6-12 годин до процедури, максимум - за добу до процедури.

Коли випадає волсся після лазерної епіляції?

Незалежно від типу лазера після епіляції волосини випадають не одразу. Це пов'язано з фізіологією, тому хибно очікувати, що волосся зникне одразу після проведення процедури. На різних ділянках тіла період випадіння різний: в зоні бікіні це в середньому 2-3 тижні, на руках 10-15 днів, якщо волосяний покрив був не надто густим.

Також врахуйте, що один сеанс усувається до 30% активних волосяних цибулин, саме тому лазерна епіляція проводиться курсом по 8-15 процедур.

Чи боляче робити лазерну епіляцію?

Було б неправильно назвати лазерну епіляцію абсолютно безболісною. Легкий дискомфорт ви відчуватимете - легке поколювання чи печію. Однак неприємні відчуття значно слабші у порівнянні з депіляцією воском чи шугарингом. Крім того, якщо у вас низький больовий поріг чи дуже чутлива шкіра, під час лазерної епіляції в клініці “ЛеоДерм” використовується гель-анастетик.

Чому не можна засмагати перед лазерною епіляцією?

Перше та головне правило поєднання засмаги та лазера – не засмагати за 72 години до процедури. Раніше темна шкіра вважалася, якщо не протипоказанням, то суттєвим обмеженням для лазерної епіляції. Річ у тому, що темна шкіра сама по собі містить багато меланіну, а видалення волосся лазером ґрунтується саме на нагріванні цього пігменту у волосяному фолікулі та, як наслідок, його руйнуванні. При обробці засмаглої шкіри значна частина енергії йде не в волосся, а в шкіру. Відповідно, процедура стає не такою ефективною, а ризик опіків зростає. Але навіть якщо у вас світлий тон шкіри, після хорошої дози ультрафіолетового випромінювання в дермі йдуть активні процеси формування меланіну, і додатковий світловий вплив лазера може призвести до значних ушкоджень.

Лазерна епіляція і родимки

Родимки не є протипоказанням для проведення лазерної епіляції. Невуси у зоні впливу замальовуються спеціальним олівцем або просто оминаються під час обробки шкіри лазером.

Також, незалежно від проходження курсу лазерної епіляції, лікарі-дерматологи радять перевіряти стан своїх родимок раз на рік за допомогою цифрової дерматоскопії.

 

 

 

Інформація в статті надана для ознайомлення та не є інструкцією для самостійної діагностики та лікування.
При появі симптомів захворювання зверніться до лікаря.