+38 (097) 243-01-23
Записатися

Види невусів

  • Внутрішньоермальний невус — це скупчення пігментних клітин, сформоване в глибоких шарах дерми. Може розташовуватися як на широкій основі, так і на ніжці.
  • Епідермальний невус — скупчення клітин в епідермісі. Ці утворення найчастіше виглядають як плоскі плямки коричневого кольору.
  • Складний (комбінований) — пігментні клітини скупчуються на межі дерми й епідермісу, невус ніби складається з двох частин – опуклої і плоскої.
  • Блакитний невус — родимка, яка має характерний блакитний або темно-синій окрас. Якщо така родимка має однорідний колір, симетрична і не змінює свій розмір, то вона не становить небезпеки.
  • Галоневус або невус Сеттона — родимка, яка має характерний білий віночок по периферії. Даний віночок гіпопігментації зазвичай виникає у відповідь на аутоімунну реакцію, яка відбувається після травматизації родимки або отримання певної дози ультрафіолетового опромінення. У більшості випадків, така родимка поступово зникає протягом декількох років.
  • Невус Меєрсона - головна його особливість у наявності обідка екземи навколо звичайної родимки.
  • Невус Шпіц — це рідкісне новоутворення, що в більшості випадків виникає в дитячому та юнацькому віці (з 5 до 20 років), частіше на обличчі та кінцівках. Невус є доброякісним, хоча й відрізняється незвично швидким ростом.
  • Диспластичний невус – це доброякісний надбаний невус, який має зовнішні або гістологічні (внутрішні) ознаки, що нагадують меланому. На відміну від звичайного невуса, для диспластичного характерні: більші розміри (діаметр> 5 мм), менш правильна форма (асиметрія), нечіткі межі (розмиті), нерівномірне забарвлення.

 

Чи потрібно видаляти невуси?

Загалом існують три покази для видалення невусів:

  • медичний – якщо існує високий ризик або з'явилися ознаки переродження;
  • функціональний – якщо через місце розташування новоутворення часто травмується одягом або аксесуарами;
  • косметичний – естетично не подобається пацієнту.

Якщо пацієнт має покази до видалення невуси, або утворення непокоїть його за своїм забарвленням чи формую, попередньо обов'язкове дерматоскопічне обстеження цього утвору. Цифрова дерматоскопія та створення «карти родимок» дозволяє за допомогою спеціального обладнання зафіксувати всі пігментні новоутворення на шкірі, виміряти їх площу, діаметр, пігментацію і надалі контролювати ці зміни, а також появу нових родимок, або злоякісних новоутворень, також дозволяє визначити який метод видалення підходить в тому чи іншому випадку.

 

Оптимальний метод видалення утворення підбирає лікар після його обстеження. Всі меланоцитарні утворення видаляються з подальшим патогістологічним дослідженням у лабораторії.

 

Автор: Лікар-дерматовенеролог Багрій Ольга Сергіївна

 

Інформація в статті надана для ознайомлення та не є інструкцією для самостійної діагностики та лікування.
При появі симптомів захворювання зверніться до лікаря.