+38 (097) 243-01-23
Записатися

 Інфікування відбувається при безпосередньому контакті з хворим, через постільну білизну, одяг та інші предмети, якими він користувався. Діти часто заражаються через спільні іграшки в дитячому садку. Інкубаційний період практично відсутній.

 

Основними клінічними симптомами корости є:

- Виражений надокучливий свербіж, який стає особливо сильним у вечірній та нічний час, що зумовлено періодом активності збудника, виділенням ним слини й речовин, які містяться в екскрементах, що подразнюють нервові закінчення;

- Наявність коростяних ходів;

- Поліморфізм висипки на шкірі (папуло-везикули, що розташовані парно і з‘єднані коростяним ходом, папули, розчухи, кров'янисті кірочки, що виникають внаслідок екскоріації (розчухів));

- Характерна локалізація висипки (міжпальцеві ділянки кистей, згинальна поверхня передпліч і ліктьових суглобів, передній та задній краї аксилярних западин, бічна поверхня грудей і живота, ореоли сосків молочних залоз у жінок, ділянка пупка, сідниці та міжсідничні складки, внутрішня поверхня стегон і зовнішні статеві органи, тобто місця з тонким роговим шаром епідермісу).  У дітей грудного й раннього віку прояви корости можуть спостерігатись також на обличчі, волосистій частині голови, підошвах і долонях.

Короста часто ускладнюється вторинною піококовою інфекцією в результаті розчухів (імпетиго, ектима, фолікуліти, фурункули), мікробною екземою. 

Встановлення діагнозу грунтується на характерній клінічній картині захворювання та виявленні коростяного кліща та його ходів при огляді ділянок ураження дерматоскопічно.

 

Лікування

Для знищення коростяних кліщів застосовують зовнішні протипаразитарні засоби, які розрихлюють роговий шар епідермісу та вбивають паразитів (наприклад бензилбензоату 20% емульсія). Перед обробкою шкіри пацієнт приймає душ, після обробки вдягає чисту натільну та змінює постільну білизну. Обробку повторюють протягом ще двох днів.  Паралельно призначають зволожуючі засоби для зменшення сухості шкіри внаслідок використання емульсії. Контроль за якістю лікування здійснюють через три дні після завершення терапії.

Первинна профілактика корости полягає в уникненні місць "потенційного поширення" коростяного кліща та ретельному дотриманні правил особистої гігієни.

 

Автор: Лікар-дерматолог Багрій Ольга Сергіївна

Інформація в статті надана для ознайомлення та не є інструкцією для самостійної діагностики та лікування.
При появі симптомів захворювання зверніться до лікаря.