+38 (097) 243-01-23
Записатися

Щоб наглядно відповісти на ці питання і продемонструвати як саме UV промені впливають на шкіру — зверніть увагу на фотографію далекобійника — на фото 69-річний чоловік , який близько 28 років провів в кабіні вантажівки з відкритим вікном: ліва сторона обличчя, яка була весь час біля вікна отримувала вплив від сонця щоденно по декілька годин. На фото видно , як шкіра лівої частини обличчя втратила щільність і еластичність, з’явилися виражені зморшки, судинні зірочки і пігментні плями.

 

Що ж важливо знати, щоб зберегти молодість і здоров’я нашої шкіри?

1. На організм людини діє два види сонячного випромінювання :

- А-промені (UVA) — найбільш безпечні промені, приблизно 90% від всього УФ, проходять крізь хмари і скло. Вони впливають на вироблення меланіну, який захищає шкіру від сонця. Ці промені провокують появу фотостаріння, пігментації і сухості шкіри.

-В-промені (UVB) — складають 5-10% променів і є більш небезпечні, так як проникають глибше в шкіру і при тривалому перебуванні викликають опіки шкіри і збільшують ризик утворення ракових клітин.

2. УФ випромінювання - це постійний діючий фактор. Промені УФ діють негативно в любу погоду (хибна думка, що в дощову погоду вплив УФ невиражений), більш того УФ проникає навіть крізь скло.

3. Приблизно 50% добової дози УФ- випромінювання отримане людиною — це відбите водою, снігом або піском (це потребує ще більшого захисту, про це пам’ятаємо і захищаємо шкіру цілий рік, особливо взимку!), або ще є розсіяне УФ світло.

4. Саме фотостаріння проявляється у вигляді посиленого ороговіння шкіри (гіперкератоз), утворення дрібних зморшок, пігментації і підвищеної сухості і дряблості шкіри.

5. Під дією УФ-променів відбувається пошкодження клітинних мембран, порушення ДНК клітин і колагенових волокон.

6. Особливо важливий пункт! Звертайте увагу , що під дією УФ-випромінювання є ризик утворення і розвитку нових пігментних новоутворів - родимок (невусів), меланоми (злоякісна пухлина), базально- та плоскоклітинного раку шкіри.

Пам’ятайте за вплив ультрафіолету, насолоджуйтеся сонечком без шкоди для Вашого здоров’я.

 

Автор: Лікар-косметолог Михашула Іванна Любомирівна

 

section image
Інформація в статті надана для ознайомлення та не є інструкцією для самостійної діагностики та лікування.
При появі симптомів захворювання зверніться до лікаря.