+38 (097) 243-01-23
Записатися

Судинні зірочки на ногах зустрічаються у більшості дорослих людей, бо саме генетична ламкість  є основною причиною патології. Фактором розвитку також є стать:  стан  діагностується переважно у жінок у зрілому та похилому віці. У віці до 30 років їх виявляють у 8% випадків, до 50 років – у 41%, до 70 років – у 72%. Найчастіші місця локалізації — підколінна ямка, середня третина зовнішньої поверхні стегна і передня та зовнішня поверхні гомілки. У більшості пацієнток захворювання проявляється лише косметичним дефектом. Лише у небагатьох супроводжується відчуттям тяжкості, почуттям розпирання та набряком нижніх кінцівок.

Судинна зірочка може бути різного кольору: червоного, синього, темно-фіолетового. Вони утворені поверхневими капілярними петлями, можуть бути одиничними та множинними, розташовуватися локально або бути поширеними, відрізнятись формою, розмірами, місцезнаходженням, кольором.

Червоні тонкі судинні сітки на ногах, які не виступають над поверхнею шкіри, зазвичай розвиваються з капілярів та артеріол. Сині ширші капілярні зірочки на шкірі найчастіше виступають над поверхнею шкіри, зазвичай формуються з венул. Іноді відбувається трансформація зовнішнього вигляду капілярів, що пов'язано із «закиданням» у них венозної крові та підвищенням тиску.

Існує багато класифікацій судинних зірочок на шкірі. У клінічній практиці зручна класифікація згідно з якою їх поділяють на 4 типи:

  • прості чи синусові (лінійні);
  • деревоподібні;
  • зірчасті чи павукоподібні;
  • плямоподібні чи пантиформні.

Червоні лінійні судинні зірочки нерідко з'являються на обличчі, особливо на шкірі носа та щоках (купероз). Розширені капілярні судини на ногах найчастіше проявляються у вигляді червоних та синіх лінійних та деревоподібних капілярів. Павукоподібні типи судин мають червоне забарвлення, оскільки складаються з центральної артеріоли, від якої в радіальному напрямку розходяться безліч розширених капілярів.

Причини появи судинних зірочок на обличчі та ногах

Серед причин появи судинної сітки виділяють:

  • гормональні порушення різної етіології;
  • порушення венозного кровотоку у нижніх кінцівках.

Гормональні впливи на розвиток судинних сіточок на ногах — це клінічно доведений факт. Основним гормональним фактором ризику розширення судин є естрогени: у третини жінок перші розширені судини з'являються під час вагітності, коли є стійкі порушення гормонального фону. Іноді багато з цих судин зникають на 3-6 тижні після пологів.

Такі стани також можуть бути ознакою венозного захворювання. Це вказує на необхідність ретельних клінічних та неінвазивних досліджень у таких хворих.

Причини появи куперозу:

  • порушення ендокринної системи (захворювання щитоподібної залози);
  • хвороби печінки;
  • патології ССС;
  • цукровий діабет;
  • надмірне споживання алкоголю;
  • куріння;
  • порушення системи харчування.
  • генетична схильність

У жінок під час вагітності, менопаузи, прийому гормональних препаратів підвищується ризик розвитку куперозу на шкірі. Вплив сонячних променів та різкі перепади температур (переохолодження та перегрів) також є провокуючими факторами.

Як позбутися судинної сітки на ногах та обличчі?

Найбільш ефективними методами лікування та видалення судинної сітки на ногах  є склеротерапія та лазерна фотокоагуляція, діючими основами яких є, відповідно, хімічна реакція та електромагнітне випромінювання.

Використання лазерів для видалення судинної сітки на ногах ґрунтується на теорії селективного фототермолізу. Встановлено, що електромагнітні коливання жовто-зеленого спектра найбільше поглинаються гемоглобіном та меншою мірою іншими хромофорами шкіри, такими як меланін. Тому лазерний промінь жовто-зеленого кольору, проникаючи у шкіру, переважно поглинається гемоглобіном крові, перетворюється на теплову енергію, що руйнує стінки судини. Таким чином, на відміну від склерозанту, що безпосередньо діє на ендотеліальну стінку судини, лазерний вплив діє опосередковано через нагріту всередині судини кров. Кінцевим результатом і в тому, і в інших випадках є склеювання стінок пошкодженої судини. Величезною перевагою лазерної коагуляції в порівнянні зі склеротерапією є неінвазивність методики.

Підготовка до видалення куперозу включає декілька етапів:

  • обмеження впливу зовнішніх факторів, що провокують розширення судин (мінімізація споживання алкоголю та нікотину, виключення стресових ситуацій та різких перепадів температур, гострої їжі);
  • підбір доглядових засобів за шкірою: відмова від агресивного пілінгу та абразивних компонентів у косметиці.

Лазерна коагуляція патологічного розширення капілярів на обличчі на сьогодні не має альтернативи, але ефектність процедури при усуненні патології судин на нижніх кінцівках недостатньо висока. Не всі лазерні установки мають достатньо виражений вплив на судини ніг. Це пояснюється характеристиками судин: вони більші та розташовуються глибше в шкірі. Для ефективного видалення судин на кінцівках необхідні лазерні установки з певними характеристиками:

  • задана мілісекундна тривалість імпульсу;
  • висока енергетична щільність імпульсу;
  • великий діаметр контактної плями;
  • функція охолодження епідермісу.

Подібні характеристики на сьогодні мають небагато моделей лазерних апаратів.

Однак у клініці Леодерм видалення судинних зірочок виконується за допомогою сучасного імпульсного лазера Vbeam Perfecta. Ефект лікування лазером візуалізується вже після процедури, а максимальний результат досягається через декілька тижнів при умові чітких виконань рекомендацій лікаря.

Імпульсний лазер Vbeam Perfecta не залишає рубців. Процедуру можна виконувати як дітям, так і людям похилого віку. Алергічні реакції під час або після лазерної процедури відсутні.

Де використовується даний лазер:

  • видалення судинної сітки на обличчі;
  • видалення видимих ​​судин (капілярів) на нижніх кінцівках;
  • лікування дерматологічних патологій — бородавок, псоріазу;
  • усунення естетичних недоліків шкіри — видалення шрамів, рубців та розтяжок.

Для усунення куперозу або поверхневих дрібних судин, буває достатньо однієї процедури. Щоб повністю прибрати патологію, потрібно кілька сеансів, приблизно курс з 3-7 процедур, з інтервалом 3-4 тижні. Тривалість курсу лікування з видалення судинної сітки на носі або ногах, а також кількість сеансів визначає лікар-косметолог під час первинної консультації.

Косметологічна клініка Леодерм пропонує сучасний підхід при видаленні судинної сітки на обличчі чи тілі.  Безболісні методики дозволяють швидко позбутися вади, а консультації фахівців допоможуть ввести в життя ефективні профілактичні заходи, аби надалі не стикатися з патологіями судин та шкіри. Запишіться на прийом до лікаря-косметолога у Львові для консультації та оцінки можливості видалення патології.

Інформація в статті надана для ознайомлення та не є інструкцією для самостійної діагностики та лікування.
При появі симптомів захворювання зверніться до лікаря.