+38 (097) 243-01-23
Записатися

Причини утворення 

Основним чинником утворення вірусних бородавок є вірус папіломи людини, який передається контактним шляхом. Причинами інфікування можуть бути порушення бар’єрної функції шкіри, які можуть бути викликані

  • Дерматологічними захворюваннями (атопічний дерматит,   дисгідротична єкзема, тощо); 
  •  Імунодефіцитні стани з пригніченим       клітинним імунітетом (СНІД, трансплантація органів, тощо); 
  • Мікротравми, подряпини, мацерації, тріщини на шкірі.   

 

Лікування бородавок

Специфічного лікування бородавок, яке б мало вплив на вірус – не розроблено. Лікування полягає у видалені існуючих елементів. Методами лікування першої лінії з найбільшою доказовістю ефективності є кріодеструкція рідким азотом та хімічна деструкція препаратами саліцилової кислоти. Також можуть використовуватись інші методи: 

  • Діатермокоагуляція; 
  • Лазерна кріодеструкція; 
  • Хірургічне видалення; 
  • Антипроліферативна терапія.   

Нажаль, бородавки часто стійкі до проведеної терапії, що потребує повторних втручань. Видалення не призводить до знищення вірусу, тому після лікування можливі рецидиви. Також бородавки схильні до самостійного зникнення вподовж 2-х років. Тому у дітей до 3-х років і у випадках невеликої кількості бородавок, які не турбують і не збільшуються, можлива тактика спостереження. 

 

Особливості різних методів лікування: Кріодеструкція рідким азотом: 

Найбільш розповсюджений і ефективний метод лікування. Полягає в нанесення на уражену вірусом ділянку шкіри рідкого азоту за допомогою кріодеструктора (кріоспрея) або аплікатора. Завдяки низькій температурі азоту (-196С) відбувається некроз (загибель) клітин віруса з подальшим повним загоєнням. Перевагою цього методу лікування є відсутність потреби знеболення, безкровність методу, швидкість проведення процедури. Варто відзначити що для видалення великих за розмірами та підошовних бородавок потрібно декілька процедур. 

Хімічна деструкція: Нанесення препаратів з вмістом кислот на поверхню бородавки яке призводить до відшарування ураженої шкіри і стимулює місцеву імунну відповідь. Перевагою цього методу є можливість самостійного використання, безкровність. 

Радіохвильова та лазерна деструкція: Методи лікування підчас яких використовується радіохвильове або лазерне випромінювання завдяки якому відбувається деструкція уражених ділянок. Процедура проводиться під місцевим знеболенням. Має більші терміни загоєння ніж після кріодеструкції. Перевага методів в можливості видалення утворення за одну процедуру, але методи мають більші відсотки ризику рецидивів.   

 

 Автор: Лікар-дерматовенеролог, трихолог, Мигорова Ксенія Вікторівна

Інформація в статті надана для ознайомлення та не є інструкцією для самостійної діагностики та лікування.
При появі симптомів захворювання зверніться до лікаря.