+38 (097) 243-01-23
Записатися

Навіщо шкірі потрібен захист від сонця?

Тривале перебування на сонці часто має негативні наслідки для шкіри людини та організму в цілому. Під впливом ультрафіолетових променів в клітинах руйнується колаген, що призводить до втрати пружності, появи зморшок та пігментних плям. Надмірна дія ультрафіолету може спровокувати не тільки передчасне старіння, а й розвиток меланоми. До того ж після засмаги шкіра червоніє та лущиться, що викликає дискомфорт. Якщо з’явилися сонячні опіки, варто звернутися за допомогою до лікаря-дерматолога.

Захист широкого спектра UVA і UVB випромінювання

Ультрафіолетові промені — це невидиме для очей електромагнітне випромінювання, яке поділяється на три види: UVA, UVB та UVC. Промені типу UVC не загрожують людині, оскільки вони затримуються в озоновому шарі атмосфери. Однак надлишок променів ультрафіолетового спектра А та В може бути дуже небезпечним.

UVA — це довгохвильові промені, близько 90% яких вільно проникають крізь шари повітря, скло та одяг. Вони вважаються найбільш агресивними, оскільки здатні викликати не лише алергію чи сонячні опіки, а й спричинити опік рогівки та сітківки ока. Вплив променів UVA не залежить від пори року.

UVB — це середньохвильові УФ-промені, які активно відчуваються лише влітку, особливо під час сонячної активності з 10 до 16 години. На відміну від UVA, промені спектру В не мають такої довгої хвилі і можуть поглинатися озоновим шаром. Вони не здатні проникнути крізь скло, тому в приміщенні їх дія знижується. 

Вибираючи СПФ-захист, краще надати перевагу засобам з широким спектром дії. Такі креми захищають шкіру, одночасно блокуючи промені UVA і UVB. Завдяки особливій формулі сонцезахисний крем нейтралізує шкідливе випромінювання та оберігає шкіру в будь-яку пору року. Санскріни широкого спектру мають позначку Broad Spectrum або UVA + UVB. Також на упаковці може міститися примітка РА+ біля індексу SPF. Чотири «плюси» означає максимальний рівень сонцезахисту.

Що таке SPF-захист та його рівні?

При виборі крему чи іншого захисного засобу обов’язково враховується фактор захисту від сонця SPF (Sun Protection Factor). УФ-індекс — це показник рівня ультрафіолетового випромінювання, що звичайно варіюється від 2 до 50. Число SPF визначає, скільки УФ-променів може знешкодити засіб. Виходимо з того, що всі сонячні промені, які потрапляють на шкіру, дорівнюють 100%. Для розрахунку ефективності захисту 100% треба поділити на ультрафіолетовий індекс. Наприклад, якщо СПФ 30, то 100 : 30 = 3,3%. Отримана цифра буде означати відсоток УФ-променів, який потрапить на шкіру. Чим менший показник, тим нижчий рівень сонцезахисту.

Розрізняють наступні рівні СПФ-засобів:

  • 2-4 — блокування 50–75% УФ-променів;
  • 4-10 — утримує 85% УФ;
  • 10-20 — захищає на 95%;
  • 20-30 — висока ефективність захисту 97%;
  • 50 — максимальний захисний рівень до 99,5%.

Як обрати формат сонцезахисту?

Залежно від складу всі сонцезахисні засоби поділяються на два типи:

  • з фізичними фільтрами — містять цинк або діоксин титану. Захищають шкіру від ультрафіолетових променів, відбиваючи сонячні промені від її поверхні. Водночас санскріни мають більш густу консистенцію та можуть залишати білі сліди. Підходять для людей з чутливою шкірою;
  • з хімічними фільтрами — в складі є оксібензон, авобензон та октіноксат. Прозорі, легко вбираються та проникають вглиб шкіри. Разом з тим, такий сонцезахист може викликати подразнення, тому його не рекомендується використовувати для чутливої шкіри.

SPF-захист для обличчя випускається у вигляді тонального крему, спрею, лосьйону, молочка, гелю. Якщо вам до вподоби більш щільна структура, варто обрати крем чи лосьйон, а якщо легка — спрей, молочко, флюїд, емульсію.

Для жирної чи схильної до висипань шкіри лікарі радять засоби з хімічними фільтрами (лосьйон чи гель, що не залишає блиску). Вони починають діяти після повного проникнення, тому їх потрібно наносити приблизно за 20 хвилин до виходу на вулицю. Чутлива та суха шкіра найкраще сприймає крем-захист СПФ з фізичними фільтрами. Такі засоби не викликають подразнення та працюють одразу після нанесення. Важкодоступні ділянки тіла краще обробляти сонцезахисним спреєм, а на губи наносити бальзам.

Підібрати сонцезахист для тіла за типом та індивідуальними властивостями шкіри просто. Достатньо знати свій тип та звичайну реакцію шкіри на перебування під сонцем. Оптимальний сонцезахисний засіб в наших широтах SPF 30-50 та широким спектром дії. 

Як забезпечити захист від сонця для дітей? Спеціалісти рекомендують обирати сонцезахист за наступними критеріями:

  • SPF 30 або вище;
  • широкий спектр захисту від променів UVA/UVB;
  • мінеральні фільтри, що мають більш делікатний вплив на дитячу шкіру;
  • гіпоалергенність сонцезахисного засобу;
  • водостійкість або довготривалий захист;
  • відсутність шкідливих інгредієнтів (оксибензону, парабенів) та наявність натуральних складових (оксид, титановий діоксид).

Дітям до 6 місяців краще не перебувати під прямими сонячними променями, оскільки їх шкіра надзвичайно вразлива до УФ-випромінювання. Щоб запобігти перегріванню малюків на сонці, потрібно використовувати правильно підібрані сонцезахисні засоби, обмежувати час перебування на вулиці в спеку, знаходитися в тіні. Денний крем з SPF-захистом рекомендується наносити на шкіру дитини кожні 2 години або після купання.

Чи можна використовувати один захист від сонця для обличчя та для тіла?

Практично будь-який сонцезахисний засіб для обличчя можна наносити на тіло. Однак чинити навпаки фахівці не рекомендують, оскільки шкіра обличчя занадто чутлива та схильна до подразнень. Крім того, багато санскрінів для обличчя мають гіпоалергенну формулу та не містять ароматизаторів. Зазвичай, інформація про призначення того чи іншого сонцезахисного засобу міститься на упаковці. Якщо є позначка Face/Body, сонцезахист можна використовувати для обличчя та тіла.

Як правильно наносити та поновлювати сонцезахисний крем?

Сонцезахист слід наносити на чисту поверхню шкіри, приблизно за 15-20 хвилин до виходу на вулицю. Протягом цього часу засіб добре поглинається, що гарантує його ефективність. Для правильної дії крем для обличчя з захистом від сонця наноситься в правильній послідовності з іншими засобами — зазвичай останнім етапом. Крем потрібно рівномірно розподілити по шкірі, витрачаючи приблизно 2 мг на квадратний сантиметр. Захисні показники всіх косметичних засобів не сумуються, тому СПФ-рівень буде відповідати максимальному значенню. Взимку чи в хмарну погоду також варто потурбуватися про шкіру та нанести крем перед виходом з приміщення.

Поновлювати сонцезахисний крем потрібно кожні 1,5-2 години, залежно від часу перебування на сонці. Після контакту з водою рекомендується оновити шар крему. Крім того, важливо змивати сонцезахист — навіть, якщо здається, що його не лишилося на шкірі. Для зняття засобу можна використовувати гель чи тонік, а потім нанести зволожуючий крем.  

Сонцезахист для волосся

Сонячні промені мають сильний вплив на зовнішній вигляд та структуру волосся. Під впливом УФ-променів локони стають сухими та ламкими, руйнується природний пігмент. Спеціальні сонцезахисні засоби містять інгредієнти, які утворюють плівку на волоссі, відбиваючи або поглинаючи ультрафіолетове випромінювання. До того ж санскріни допомагають зберегти колір та блиск волосся, запобігають його вигоранню та зневодненню. Найкращий захист волосся від сонця — спеціальні спреї, бальзами або маски. Лікарі-дерматологи радять використовувати комплекс засобів, щоб досягти максимального ефекту.

Про одяг, парасольки та темні окуляри

Правильний одяг та головний убір допоможе захиститися від ультрафіолету. Варто вибирати речі насичених темних кольорів — синього, коричневого, червоного. Тканина має бути щільною, щоб менше пропускала УФ-промені. В одязі вільного крою спека відчувається не так сильно.

Виходячи на вулицю в спекотний день, варто захопити парасольку. Вона захистить від сонячних променів та створить тінь. Захиститися від сонця під час відпочинку біля моря допоможе пляжна парасолька, яка поглинає близько 70-80% УФ-променів. Також треба купити якісні окуляри з темними лінзами, які мають високий рівень захисту від променів UVA та UVB.

Лікарі рекомендують дотримуватися певних правил перебування на сонці, особливо в спекотних країнах. В найбільш гарячу пору дня з 10 до 16 години краще ховатися в приміщеннях. Перед виходом на вулицю потрібно подивитися індекс ультрафіолету у прогнозі погоди. При використанні санскрінів треба покривати всі відкриті ділянки тіла, не забуваючи про губи, зони навколо очей, шию.

В медичному центрі «Леодерм» вам завжди допоможуть підібрати правильний сонцезахист для дітей і дорослих з урахуванням типу, відтінку шкіри. До ваших послуг лікарі-дерматологи, які нададуть рекомендації щодо використання сонцезахисних засобів, з урахуванням індивідуальних особливостей вашого організму. Для запису на прийом достатньо заповнити просту онлайн-форму або подзвонити за номерами телефону на сайті «Леодерм». Чекаємо на вас!

 

Інформація в статті надана для ознайомлення та не є інструкцією для самостійної діагностики та лікування.
При появі симптомів захворювання зверніться до лікаря.