+38 (097) 243-01-23
Записатися

Що таке SPF?

SPF (sunprotectionfactor) – це фактор захисту від УФ-випромінювання. Цифри,  які знаходяться поряд вказують, скільки ультрафіолетового випромінювання може знешкодити сонцезахисний крем. Всі сонячні промені, які потрапляють на шкіру, – це 100%. 100% ділимо на індекс SPF. Наприклад, SPF 30. 100 : 30 = 3,3%. Тільки ці 3,3% сонячного випромінювання потраплять на вашу шкіру, інші 96,7% будуть заблоковані. Тобто SPF 30 – поглинає майже 97% сонячних УФ-променів. SPF 50 – 98% сонячних УФ-променів.

Майте на увазі, що індекси SPF не сумуються. Тобто, якщо ви нанесли сонцезахисний флюїд із SPF 30 і тональний крем із SPF 20, загальний захист буде дорівнювати 30, а не 50.

 

Які існують фільтри?

Фізичні фільтри  діоксид титану та оксид цинку  відбивають сонячні промені від поверхні шкіри. Хімічні фільтри старого і нового покоління діють шляхом поглинання УФ-променів.

Яким ж засобам треба надавати перевагу?

  • Тим, що мають широкий спектр захисту (позначка UVA + UVB або UVA у кружечку, надпис Broad Spectrum).
  • Мають позначку PA + поруч з індексом SPF (чотири плюси – максимально можливий захист).

Сьогодні на ринку існує безліч текстур (крем, флюїд, пудра, спрей, стіки), є варіанти з тоном, матуючі. Обирати сонцезахист необхідно відповідно до типу шкіри враховуючи ваші побажання щодо форми засобу.

 

Якправильно наносити сонцезахист?

Важливо наносити сонцезахист  мінімум за 20 хвилин до виходу на вулицю, оскільки для активації його дії необхідне повне проникнення в шкіру. Обов’язково наносимо, якщо УФ-індекс складає більше 3 (УФ-індекс можна подивитись в додатку погоди вашого смартфону).

 

Дослідження показують, що зазвичай ми наносимо в чотири рази менше сонцезахисного засобу, ніж того вимагають норми. Оптимальним прийнято вважати розрахунок 2 мг засобу на 1 см2 шкіри. Тут допоможе правило 2 пальців (тонку смужку довжиною в 1 палець  наносимо на обличчя, 2 палець - на вуха та шию). Поновлювати кожні 2 год, якщо перебуваєте на активному сонці. Нові хімічні фільтри дозволяють збільшити час поновлення до 5-7 год.

 

Автор Лікар-дерматовенеролог Багрій Ольга Сергіївна

Інформація в статті надана для ознайомлення та не є інструкцією для самостійної діагностики та лікування.
При появі симптомів захворювання зверніться до лікаря.