+38 (097) 243-01-23
Записатися

Підводні камені!

Дія низьких температур на шкіру загрожує розвитком розацеа. Розацеа має декілька стадій. На першій стадіїї (еритемо-телеангіектатичній) це може проявлятися лише як почервоніння. З часом з’являються дрібні розширені судини(телеангіектазії – судинні зірочки, ще на них кажуть « судинні павучки»), разом з цим почервоніння тепер має постійний характер.  Це те, що зазвичай називають куперозом. Купероз – перша стадія розацеа.

 

Яка причина?

Під дією низьких температур капіляри звужуються, а потім компенсаторно розширюються. Цей процес відбувається кожного разу, коли трапляється перепад температур. Призводить до того, що виникає порушення у роботі судин. Вони не здатні адекватно реагувати на температурні чинники і своєчасно розширюватись або звужуватись. Підшкірні капіляри поступово розширюються, наповнюються кров'ю і «результат на лицо» –  вони стають видимі на шкірі.

Звичайно, етіологія розецеа багатофакторіальна й температурний чинник є одним із факторів розвитку. Але про нього варто знати. Загостерння атопічного дерматиту, екземи в ділянці дії холодну. При цих двох станах порушуються бар'єрні функції епітелію -  збільшується проникність шкіри. Холод пошкоджує і без того вже ушкоджений епідерміс, призводить до звуження кровоносних судин, порушується кровопостачання і живлення шкіри, що сприяє появі мікротріщин і подразнень. Холодова кропив'янка  — характеризується почервонінням, свербежем, появою папул та пухирців у місці дії холоду.

Автор

Лікар-косметолог, Нетребич Віталія Степанівна

Інформація в статті надана для ознайомлення та не є інструкцією для самостійної діагностики та лікування.
При появі симптомів захворювання зверніться до лікаря.