+38 (097) 243-01-23
Записатися

Ботулотоксин — це лікарський препарат, що широко використовується в косметології. Він блокує нервово-м'язові імпульси, тим самим допомагає контролювати скорочення мімічних м'язів, що відповідають за міміку. При неконтрольованому м'язовому скороченні утворюються мімічні зморшки різної глибини. Найбільш вразливими зонами є куточки очей, чоло, перенісся. Варто знати, що скорочення мімічних м'язів відбувається навіть уві сні, тому контролювати цей процес практично неможливо. 

Чи шкідливо колоти ботокс, які він має показання та протипоказання, як отримати кращий результат від омолоджуючої процедури — розповідають лікарі-косметологи клініки Леодерм у Львові.

Чи шкідливий ботокс для організму?

Принцип уколів ботулотоксину — усунення надмірного тонусу м'язів. Препарат запобігає нервово-м'язовим імпульсам у зоні введення, при цьому ніяк не впливає на сусідні ділянки. Ботулотоксин не накопичується в організмі, не впливає на внутрішні органи, не викликає м'язового паралічу.

Чи викликає ботулотоксин залежність? 

Ін'єкції мають тимчасовий ефект. Після закінчення строку дії препарату спроможність м'язів до скорочення повністю відновлюється. Функції м'язових волокон не слабшають, тому провисання та опущення тканин обличчя — це міф. 

У якому віці можна колоти ботокс?

Чітких вікових рамок для проведення ботулінотерапії немає. Рекомендується проконсультуватися з лікарем-косметологом при появі перших зморшок. У якому віці вони з'являються, залежить від особливостей організму. Але думка, що колоти ін'єкції молодості раніше 30 років не можна, хибна.

Які зморшки не прибирає ботокс?

Препарати ботулотоксину ефективно усувають мімічні заломи чола, міжбрів'я, підборіддя, кисетні зморшки (навколо рота), заломи на носі та “гусячі лапки” навколо очей. Він не ефективний проти зморшок, що не пов'язані зі скороченням м'язів, наприклад,  преаурикулярні зморшки біля мочки вуха.

За скільки часу діє ботокс?

Перші результати після уколів з'являються через 3-5 днів, а максимальний ефект наступає через 2 тижні. Шкіра починає розгладжуватись, дрібні зморшки зникають повністю, а глибші згладжуються поступово. Чому ботокс не діє відразу? Це пояснюється механізмом утворення мімічних зморшок: вони виникають через надмірне скорочення м'язів. Після уколів спочатку м'язи розслаблюються, а вже потім починають зникати зморшки.

Як довго зберігається ефект після ін'єкцій краси?

Ботулінотерапія має тимчасовий ефект, який зберігається протягом 4-6 місяців. Для підтримки результату процедуру повторюють з частотою, визначеною косметологом. Це залежить від індивідуальних особливостей організму, віку, способу життя. 

Що краще — ботокс чи філер для обличчя?

Деякі жінки помилково вважають філери та ботокс є альтернативними методами омолодження. Вони мають кардинально різний принцип дії. Ботулотоксин впливає на м'язи, змушує їх розслабитись, через що заломи згладжуються. Філери не вливають на м'язи, а ефект омолодження досягається завдяки насиченню шкіри колагеном, гіалуроновою кислотою, іншими речовинами, та шляхом активації регенерації. 

Чи можна колоти ботокс при місячних?

Менструація не є протипоказанням, оскільки швидкість обмінних процесів в організмі залишається майже незмінним. Але жінка повинна знати про особливості процедури у цей період:

  • больова чутливість підвищена у передменструальний період та під час менструації. 
  • уповільнене згортання крові може підвищити ризики утворення синців та гематом;
  • набряки, що зазвичай присутні у цей період, можуть стати більш вираженими.

Якщо у жінки в період менструації з'являється вугровий висип, ін'єкції не роблять. 

Що не можна робити після процедури ботоксу?

Щоб ефект від ботулінотерапії був максимально гарним, важливо чітко дотримуватися рекомендацій косметолога:

  • не торкатися обличчя руками щонайменше 4 години;
  • не нахиляти голову донизу, не спати обличчям в подушку протягом 2 годин після процедури;
  • не вживати алкоголь 2-3 дні;
  • не засмагати, не відвідувати солярій;
  • не приймати гарячу ванну, не відвідувати лазню, сауну;
  • не відвідувати басейн чи відкриті водойми;
  • не займатися спортом.

Необхідно узгодити з лікарем перелік дозволених косметичних засобів та лікарських препаратів.

Чи можна колоти ботокс при вагітності?

Вагітність та лактація входять в список протипоказань для уколів молодості. Цій категорії жінок досвідчений косметолог підбере інший косметичний догляд, який допоможе підтримати молодість шкіри у цей особливий період.

Що таке ботокс для губ?

Ботулотоксин використовується для усунення зморшок на обличчі, на шиї, також ін'єкції ефективні в зоні губ, які втратили пружність через вікові зміни, спазмування м'язів тощо. 

Що виводить ботокс з організму?

Скоротити термін результату від уколів краси може підвищений рівень катехоламінів — гомонів, що синтезуються на фоні стресів, нервової напруги. А також деякі категорії лікарських препаратів:

  • для зниження тиску;
  • для покращення кровообігу;
  • для зміцнення судин;
  • антидепресанти.

Перед ін'єкцією варто розповісти лікарю-косметологу про препарати, що приймаються. 

Як алкоголь впливає на ботокс?

Алкоголь не вступає в хімічну реакцію з ботулотоксином, але через здатність розширювати судини та прискорювати кровообіг він заборонений перед ін'єкціями та декілька днів після для профілактики побічних ефектів у вигляді синців. 

За умови проведення інсулінотерапії у досвідчених фахівців повністю відсутні ризики ускладнень. Лікарі-косметологи клініки Леодерм у Львові мають багаторічний досвід та використовують тільки перевірені препарати. Запишіться на консультацію у медичний центр та дізнайтеся більше збереження молодості та краси.

Інформація в статті надана для ознайомлення та не є інструкцією для самостійної діагностики та лікування.
При появі симптомів захворювання зверніться до лікаря.